redakcja@top25snuff.com
gg: 5100723
fbde5237d004e87f1b284f362bfe6a35.jpg
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 2 months ago #18293

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 406
  • Thank you received: 42
  • Karma: 6
Tołstoj - uczucie rozpychania w tym miejscu i mi się okazjonalnie zdarza, ale po jakimś czasie samoistnie znika. Zauważyłem, że pojawia się wtedy gdy zalegają w nosie resztki tabaki zawierającej mentol, a śluzówka jest bardzo wysuszona - czy to przez kaloryfer, alkohol, bądź inne czyniki - w Twoim wypadku może to być alergia. Wtedy pył też się nie pojawia na chusteczce, grudki tabaki po prostu zalegają przylepione do wnętrza nosa. Dobrze wtedy wziąć Klostermischunga, bo świetnie czyści. ;)

Swego czasu poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu, który stwierdził przerost małżowin nosowych i przekrwienie śluzówki, nie widział jednak wskazań do konsultacji laryngologicznej, ale jednak dostałem po prośbie skierowanie. Laryngolog nie zauważył nawet tego ;) "Wszystko w porządku" a całe badanie trwało minutę, może dwie. Nie jestem przekonany co do jego diagnozy - jednak małżowiny i śluzówka wróciły do swojego normalnego stanu po około miesiącu po odstawieniu wszystkich wyrobów Poschla. Dopiero ostatnio kupiłem sobie Perlesreutera, ale i on mnie nieco zatyka. Jakiś czas temu zauważyłem kolejną rzecz dziejącą się z moim nosem, dlatego wybieram się do laryngologa za niedługo. Tobie też polecam ponowną wizytę u lekarza specjalisty, ale innego niż byłeś poprzednim razem.



janmarkus - Chorób jest wiele. Od wysuszenia, przez zanik błony śluzowej, na polipach, brodawczakach i nowotworach kończąc. Generalnie w przypadku chorego organu nie powinno się robić nic, co go dodatkowo obciąża - więc nie, nie powinno się zażywać tabaki.



Oczywiście nie traktujcie mnie jako kogoś kto się zna. Opieram się tylko na swoich doświadczeniach. Lekarz rozstrzygnie Wasze wątpliwości, jak nie jeden to drugi. A jak nie drugi to można iść prywatnie. :)
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Tołstoj

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 2 months ago #18294

  • Jelcyn
  • Jelcyn's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 167
  • Thank you received: 24
  • Karma: 14
Mądrego to i miło posłuchać.
"Kiedy myślę, że osiągnąłem już dno, ktoś rzuca mi łopatę."- Garfield

„Lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.”
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 2 months ago #18302

  • Lukeskywalker
  • Lukeskywalker's Avatar
  • OFFLINE
  • Początkujący tabacznik
  • Posts: 72
  • Thank you received: 3
  • Karma: 1
JA profilaktycznie zacząłem używać wodę moską.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 2 months ago #18585

  • RemoverPL
  • RemoverPL's Avatar
  • OFFLINE
  • Fazowicz
  • Posts: 7
  • Karma: 0
Cześć,
tabaczę od 2 lat, a od roku mam pewien przykry problem - prawie wcale nie czuję zapachu tabaki po wciągnięciu, lub ten zapach znika po 3s od zażycia. Nie mam problemu z odstawieniem tabaki na kilka miesięcy, tydzień temu wróciłem do tabaczenia po 3 miesięcznej przerwie, jednak kiedyś nie miałem umiaru jeśli chodzi o zażywanie, najprawdopodobniej to jest przyczyną problemu. Czy po odstawieniu tabaki na dłuższy czas, lub zminimalizowaniu jej zażywania(już to dawno zrobiłem) lub ew. przerzucenie się na białą tabakę, mój węch powróci do dawnego stanu? Ile to by musiało trwać? Miał ktoś z was podobny problem?
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18765

  • habanero
  • habanero's Avatar
  • OFFLINE
  • Zaawansowany tabacznik
  • Posts: 221
  • Thank you received: 13
  • Karma: 1
W przypadku tabaki często mówi się o szkodliwości nikotyny, natomiast nigdy nie porusza się skutków ubocznych dodatków zapachowych i innych składników danej tabaki. Np. tabaka waniliowa (tak mnie od niej akurat naszło) ma zapewne stosowany jako aromat wanilinę a ta "u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych." (cyt. Wikipedia). Tak samo mentol, czy kamfora - nie zaszkodzą śluzówce nosa, gdy ma się katar, ale nadużycie takich tabak przy zdrowym nosie może skończyć się dłużej trwającym uszkodzeniem śluzówki.

Zastanawiam się też nad indyjskimi tabakami - np. taki biały słoń - skoro zawiera nikotynę, to powinien być wykonany z tytoniu - nie jestem specjalistą w dziedzinie gatunków, ale z tych, które są najczęściej uprawiane pod produkcję tytoni fajkowych, cygar i tabaki, to pewnie głównie Virginia, Burley, Cavendish, Perique może coś pominąłem, ale najjaśniejszym tytoniem po fermentacji jest tu virginia, zatem jak to możliwe, że white elephant jest praktycznie biały i ma takiego kopa - może dodane jest tu coś jeszcze - niekoniecznie zdrowego, tak samo ilość nikotyny, bez dorzucenia syntetycznie, nie można z tytoniu wyciągnąć więcej niż ma naturalnie.

Producenci nie podają nigdzie składu tabaki i obowiązku takiego nie mają, a może szkoda, bo pewnie nie raz byśmy się przewrócili wiedząc, co nam w nosie z tytoniem ląduje. Mam na myśli oczywiście wymyślne aromaty i tańsze tabaki, w których słaby tytoń maskowany jest właśnie mocnym, sztucznym aromatem.

Tak mnie jakoś naszło :)
-
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18767

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 406
  • Thank you received: 42
  • Karma: 6
habanero wrote:
Producenci nie podają nigdzie składu tabaki i obowiązku takiego nie mają, a może szkoda, bo pewnie nie raz byśmy się przewrócili wiedząc, co nam w nosie z tytoniem ląduje. Mam na myśli oczywiście wymyślne aromaty i tańsze tabaki, w których słaby tytoń maskowany jest właśnie mocnym, sztucznym aromatem.

Tak mnie jakoś naszło :)

Niemieccy producenci mają obowiązek, dla przykładu Gawith: service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=104986&site_key=153&stichw_suche=gawith&zeilenzahl_zaehler=2 i Sternecker: service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=104976&site_key=153&stichw_suche=sternecker&zeilenzahl_zaehler=5
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18768

  • habanero
  • habanero's Avatar
  • OFFLINE
  • Zaawansowany tabacznik
  • Posts: 221
  • Thank you received: 13
  • Karma: 1
Karaś wrote:
Tego nie wiedziałem, ale to nadal nie są chyba pełne dane, poza tym, schmalzlery są raczej dość naturalne. Inną rzeczą są aromaty użyte - tak jak przytoczyłem - jest różnica, czy w tabace jest wanilia (raczej mało prawdopodobne), czy wanilina, która jest toksyczna i jeśli ktoś chciałby zażywać regularnie taką tabakę (bo jest wanilioholikiem ;)), to musiałby uważać na skutki uboczne. Może też być tak, że ilość chemii do aromatyzowania jest tak niewielka, że jest zupełnie obojętna dla zdrowia sama w sobie. Szkoda, że nie ma (a może są) jakiś dokładniejszych badań w tym temacie...
-
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18771

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 406
  • Thank you received: 42
  • Karma: 6
habanero wrote:
Karaś wrote:
Tego nie wiedziałem, ale to nadal nie są chyba pełne dane, poza tym, schmalzlery są raczej dość naturalne. Inną rzeczą są aromaty użyte - tak jak przytoczyłem - jest różnica, czy w tabace jest wanilia (raczej mało prawdopodobne), czy wanilina, która jest toksyczna i jeśli ktoś chciałby zażywać regularnie taką tabakę (bo jest wanilioholikiem ;)), to musiałby uważać na skutki uboczne. Może też być tak, że ilość chemii do aromatyzowania jest tak niewielka, że jest zupełnie obojętna dla zdrowia sama w sobie. Szkoda, że nie ma (a może są) jakiś dokładniejszych badań w tym temacie...

Pamiętam jak się poczułem, gdy poczytałem nieco więcej o fasolach Tonka, którymi aromatyzowane jest Elmo's Reserve - a mianowicie o działaniu kumaryny w nich zawartej. Nie wiem tylko czy Elmo's jest aromatyzowane Tonką, czy zawiera Tonkę.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18773

  • habanero
  • habanero's Avatar
  • OFFLINE
  • Zaawansowany tabacznik
  • Posts: 221
  • Thank you received: 13
  • Karma: 1
To są ciekawe rzeczy, na które rzadko zwracamy uwagę, o nikotynie każdy słyszał i choćby ogólnikowo, ale jej działanie zna, o takich rzeczach jak kumaryna na tonce już zapewne nieliczni. Sam się zaczytałem dopiero po Twoim poście. Przy czym, skoro zawartość kumaryn jest normowana na terenie UE, to pewnie można snuffać Elmo bez obaw, co najwyżej nie wciągać 25g na tydzień ;) Obstawiałbym też, że to tylko aromat tonki a nie żywa tonka zmielona z tabaką...

Aktualnie chyba napiszę (ciekawe, czy dostanę odpowiedź) do producenta słonika, w jaki sposób uzyskali taki kolor tytoniu :) Bo za moment się okaże, że wciągamy faktycznie talk, albo tynk aromatyzowany i nasączony płynem z nikonyną :)
-
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18774

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 406
  • Thank you received: 42
  • Karma: 6
habanero wrote:
To są ciekawe rzeczy, na które rzadko zwracamy uwagę, o nikotynie każdy słyszał i choćby ogólnikowo, ale jej działanie zna, o takich rzeczach jak kumaryna na tonce już zapewne nieliczni. Sam się zaczytałem dopiero po Twoim poście. Przy czym, skoro zawartość kumaryn jest normowana na terenie UE, to pewnie można snuffać Elmo bez obaw, co najwyżej nie wciągać 25g na tydzień ;) Obstawiałbym też, że to tylko aromat tonki a nie żywa tonka zmielona z tabaką...

Aktualnie chyba napiszę (ciekawe, czy dostanę odpowiedź) do producenta słonika, w jaki sposób uzyskali taki kolor tytoniu :) Bo za moment się okaże, że wciągamy faktycznie talk, albo tynk aromatyzowany i nasączony płynem z nikonyną :)

Warto pisać. Kwadrans temu napisałem do SG w sprawie tonki i właśnie otrzymałem odpowiedź, że nie mamy się czym martwić bo zdają sobie sprawę z kumaryny obecnej w tonce, wobec czego używają aromatu syntetycznego.

edit: White Elephant posiada bodajże wapno gaszone w swoim składzie, by wzmocnić działanie nikotyny - być może to nadaje mu charakterystyczny wygląd. Aczkolwiek to informacja zasłyszana gdzieś w internecie, więc tylko do rozważenia, a nie do wiedzenia. ;)
Last Edit: 5 years 1 month ago by Karaś.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18775

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Panowie o tonce już tutaj pisano, Jelcyn przedstawiał wyliczenia. Podobnie o ilości nikotyny. Także duże podziękowania dla niego i warto się pomęczyć z szukaniem (jeśli to była na forum tbx to obawiam się, że może być ciężko z odnalezieniem).

Estry nas otaczają i kumaryna nas otacza i nikotyna nas otacza i wyngiel zasiarczony i pyły i produkty spalania paliw i wanilinę prawie każdy ma w kuchni.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18776

  • Antagonista
  • Antagonista's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 1169
  • Thank you received: 73
  • Karma: 28
Przestańcie dyskutować tylko zażywajcie, palcie i chlejcie.



Dzisiaj zakupiłem sobie jakiś specyfik o nazwie fitonasal, żeby swojej błonie śluzowej dopomóc w regeneracji. Muszę kilka dni przerwy zrobić - jakby co, to napiszę, czy warto wydać te 15zł na coś takiego.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18777

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Antagonista wrote:
Przestańcie dyskutować tylko zażywajcie, palcie i chlejcie.

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność :P, widzę że Antagonista chce być lepszy niż Lemmy Kilmister czy Mick Jagger :).
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18779

  • Alaundo
  • Alaundo's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 606
  • Thank you received: 71
  • Karma: 19
Tak przy okazji dodatków, to niektóre (a może wszystkie) schmalzlery zawierają konserwanty. Czasami jest nawet informacja na tabakierce o treści: "mit Konservirung stoff".

Może trochę odbiegam od tematu, może już o tym pisałem na forum, ale dotyczy to zdrowia. Były powadzone badania w krajach "zachodnich", gdzie od dawna jest upowszechniona żywność ekologiczna, dotyczące stanu zdrowia osób, których dieta opiera się na takiej żywności. Okazało się, że nie ma istotnej różnicy w ogólnym stanie zdrowie między jedzącymi żywność ekologiczną, a resztą populacji.

O ile mnie pamięć nie myli to we Francji przeprowadzono badania, według których picie napojów light zawierających słodziki sprzyja występowaniu cukrzycy.
Wiele substancji dopuszczonych nawet w żywności ma udowodnione szkodliwe działanie dla naszego zdrowia. Co do innych nie ma pewności albo wystarczających danych. Jednoznaczne stwierdzenie szkodliwości palenia tytoniu zajęło kilkaset lat (ale wiadomo, inne czasy). Pytanie brzmi: jakie ryzyko jesteśmy w stanie podjąć dla tego co lubimy? Cholera! Gdybym na pierwszym miejscu stawiał zdrowie i bezpieczeństwo to zrezygnowałbym pewnie nie tylko z tabaki ale też z alkoholu, smażonych potraw, wędlin, jazdy samochodem i chodzenia po górach (zawsze mnie przeraża, gdy czytam o wypadkach).

P.S. Właśnie jem faworki, smażone.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18781

  • Antagonista
  • Antagonista's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 1169
  • Thank you received: 73
  • Karma: 28
Pariser No.2 zawiera barwnik.

Odnośnie ekologii... A także specyfiku fitonasal, który dzisiaj nabyłem: zauważyłem, że część jego składników jest z jakichś ekologicznych upraw. W mojej głowie pojawiła się myśl: "po prostu zwiększyło to jego cenę".

Odnośnie słodzików i takich tam... Pepsi max mi smakuje bardziej (a moim znajomym przeciwnie), ale ma w składzie - cholera jak on się nazywał? - coś, co jest szkodliwe. Możnaby się odchudzać rtęcią i pić normalną colę. ;)
Aspartam to chyba był.

Alaundo, ktoś powiedział, że osoba poświęcająca wolnośc dla poczucia bezpieczeństwa nie jest warta żadnej z tych rzeczy. Są różne złote myśli, ale w niektórych kręgach ostatnio jest popularna "kto nie ryzykuje, ten nie je". Cóż... podsumuję takimi słowami: lepiej 50, a dobrze, niż 100, a źle.

Zdrowa żywność to niekiedy wstyd, bo rozminęła się [w poczuciu niektórych] ze zdrowym rozsądkiem. Ktoś zdziwiony?

Nitzo, trochę tak piszę "z przymrużeniem oka", ale... Wolna wola! :)


edit: smacznych faworków. Dodaję Ci jeden "punkt oklasków". :)
Last Edit: 5 years 1 month ago by Antagonista.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18786

  • ziomoziomal
  • ziomoziomal's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 556
  • Thank you received: 54
  • Karma: 1000
Jako student wydziału biologiczno - chemicznego czuję się zobowiązany utemperować Wasze zapędy i w miarę mojej wiedzy postarać się rozjaśnić sprawę.
Nie zmienia to faktu że nóż się w kieszeni otwiera a dłonie do pacierza się składają czytając niektóre wpisy.
Zaczynajmy:

habanero napisał:
Np. tabaka waniliowa (tak mnie od niej akurat naszło) ma zapewne stosowany jako aromat wanilinę a ta "u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych."[...].

Wybacz że zacznę z grubej rury, podam przykład związku zabójczego. W stanie stałym martwicę tkanek, krzepnięcie krwi, śmierć. W stanie lotnym: oparzenia całego organizmu wszystkich istot żywych, główna przyczyna "efektu cieplarnianego" oraz tornad. W stanie ciekłym zaburza równowagę elektrolitową organizmów oraz znajdowana jest w tkankach nowotworowych wielu organizmów. DHMO Jak mawiał Paracelus: wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, to dawka czyni substancję trucizną.
Tak samo mentol, czy kamfora - nie zaszkodzą śluzówce nosa, gdy ma się katar, ale nadużycie takich tabak przy zdrowym nosie może skończyć się dłużej trwającym uszkodzeniem śluzówki.

Ewolucja Darwina zadziała. Jeśli masz dostęp do takich badań prosiłbym do udostępnienie ich, na myśli mam wpływ kamfory i mentolu na podrażnioną śluzówkę. Kolportowanie własnych przypuszczeń skreśla Cię automatycznie z możliwości bycia naukowcem, przewidujesz wynik eksperymentu przed jego przeprowadzeniem.
[...] pewnie nie raz byśmy się przewrócili wiedząc, co nam w nosie z tytoniem ląduje[...]

Oj. Żebyś się nie zdziwił ;) Taki alfa-pinen sama pyszność, woda destylowana czy glikol.
Wszędzie wokół nas jest cała tablica Mendelejewa, to że nie będziemy spożywali tabaki nie czyni nas zdrowszymi tylko mniej chorymi ;) Pomijając wielkim łukiem to że głównym składnikiem tabaki jest tytoń składający się z substancji organicznych, a przede wszystkim z węgla.

Z linku(Gawith) podanego przez Karasia i względnym przejrzeniu składu nie widzę nic niepokojącego z punktu widzenia chemicznego, podlega konsultacji przez studenta medycyny.
[...] kumaryna na tonce już zapewne nieliczni.[...]

Wiemy ;) Dla przypomnienia, kumaryna zawarta jest też w źdźble trawy pływającej w wódce Żubrówka.
[...] to pewnie można snuffać Elmo bez obaw, co najwyżej nie wciągać 25g na tydzień ;)[...]

Po co wydawać 20 zł skoro za 1 zł możesz kupić kilogram soli, spożyć 200g i pisać testament, o ile zdążysz. Nie namawiam!

Nitzo napisał:
Estry nas otaczają i kumaryna nas otacza i nikotyna nas otacza i wyngiel zasiarczony i pyły i produkty spalania paliw i wanilinę prawie każdy ma w kuchni.

Głos rozsądku. Dodatkowo otacza nas tlen który w stężeniu 2-3x jest bójczy. Jak mawiają na Slonsku, powietrze jest dobre, tylko trzeba starannie pogryźć. :)

Antagonista wspólnie z Nitzo napisali:
Przestańcie dyskutować tylko zażywajcie, palcie i chlejcie. -> Nie popadajmy ze skrajności w skrajność.

W tym wypadku widzę tylko jedną skrajność ;)

Alaundo napisał:
Tak przy okazji dodatków, to niektóre (a może wszystkie) schmalzlery zawierają konserwanty. [...]

Wszystkie, warto mieć na uwadze że jeszcze bodaj 100 lat temu tabaki wytrzymywały 2 tygodnie zanim spleśniały. Konserwanty =/= coś złego. Zależy jak rozumiemy konserwanty, jako chemiczne środki konserwujące przedłużające "żywotność" produktu? Np. sól? Może jakoś inaczej.
[...]żywność ekologiczna[...]

Nie istnieje coś takiego jak żywność ekologiczna kwoli ścisłości. Ekologia to badanie korelacji między organizmami a środowiskiem w dużym skrócie.
[...] Pytanie brzmi: jakie ryzyko jesteśmy w stanie podjąć dla tego co lubimy? Cholera! Gdybym na pierwszym miejscu stawiał zdrowie i bezpieczeństwo to zrezygnowałbym pewnie nie tylko z tabaki ale też z alkoholu, smażonych potraw, wędlin, jazdy samochodem i chodzenia po górach (zawsze mnie przeraża, gdy czytam o wypadkach).

Jak mawiał Stanisław Tym "Nie znam się na tym, ale chętnie się wypowiem". Wszystko jest trujące, dobrym porównaniem może być lot samolotem, w przypadku usterki giną wszyscy, jednak mimo wielkich niekiedy ofiar jednorazowo około 300 zgonów uchodzi ten środek lokomocji za jeden z najbezpieczniejszych. Stawiając zdrowie na pierwszym miejscu wszyscy żyli by w jałowych kopułach dostarczających mam składniki odżywcze oraz tlen a obierających szkodliwe produkty przemiany materii. Fuk logic!

Antagonista napisał:
[...] Możnaby się odchudzać rtęcią [...]

Wolałbym tfu., stracić kończynę niż odchudzać się rtęcią.
Last Edit: 5 years 1 month ago by ziomoziomal.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Alaundo, Marco

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18790

  • Alaundo
  • Alaundo's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 606
  • Thank you received: 71
  • Karma: 19
DHMO niszczy! Przypomniało mi się, jak mój wykładowca genetyki kazał jednemu ze studentów przeczytać przed całym audytorium ten tekst (link) o monotlenku diwodoru. Wszyscy, łącznie z czytającym, zachowywali śmiertelnie poważne miny, tylko ja i wykładowca pękaliśmy ze śmiechu.
Jak mawiał Stanisław Tym "Nie znam się na tym, ale chętnie się wypowiem". Wszystko jest trujące, dobrym porównaniem może być lot samolotem, w przypadku usterki giną wszyscy, jednak mimo wielkich niekiedy ofiar jednorazowo około 300 zgonów uchodzi ten środek lokomocji za jeden z najbezpieczniejszych. Stawiając zdrowie na pierwszym miejscu wszyscy żyli by w jałowych kopułach dostarczających mam składniki odżywcze oraz tlen a obierających szkodliwe produkty przemiany materii. Fuk logic!

Zgadzam się z Tobą w tym punkcie. Chciałem tylko podkreślić, że nie ma sensu upatrywać zagrożeń dla zdrowia w każdej sferze życia.

Określenie "żywności ekologicznej" i "rolnictwa ekologicznego" są niepoprawne z punktu widzenia naukowej nomenklatury ale powszechnie przyjęte w mowie potocznej. Są nawet używane przez "naukowców" zajmujących się rolnictwem "ekologicznym".
Podsumowując.
Pisałem o żywności ekologicznej i konserwantach, ponieważ powszechnie uważa się, że te pierwsze są dla nas "dobre", a drugie - szkodliwe. Okazuje się, że w cale tak nie jest (a przynajmniej nie do końca). Dlatego właśnie, nie ma co zaprzątać sobie głowy szukaniem trucizn w tabace.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18791

  • ziomoziomal
  • ziomoziomal's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 556
  • Thank you received: 54
  • Karma: 1000
I te dwa ostatnie akapity Twojego postu niech staną się wstępem do podsumowania, zapewne użytkownicy wtrącą coś od siebie ;)

Gdy po raz pierwszy przeczytałem ten post zaśmierdziało mi "ekoterrorystami".

Chyba w żadnej dziedzinie nauki nie ma tak że obydwie pozornie antagonistyczne rozwiązania problemu są jednobiegunowe.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18792

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 406
  • Thank you received: 42
  • Karma: 6
Ja to tu tylko zostawię, w kontekście DHMO

This image is hidden for guests. Please log in or register to see it.
The administrator has disabled public write access.

Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18793

  • ziomoziomal
  • ziomoziomal's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 556
  • Thank you received: 54
  • Karma: 1000
Dobre, dobre! ;))
The administrator has disabled public write access.

Re:Odp: Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18828

  • habanero
  • habanero's Avatar
  • OFFLINE
  • Zaawansowany tabacznik
  • Posts: 221
  • Thank you received: 13
  • Karma: 1
@ziomoziomal luźne gładki a nie wielkie rozkminy to są, bo nikt badań prawdziwych nie przeprowadzi. Tabaczyć i tak będę, tak jak każdy na tym forum, ale nie znaczy, że nie mogę sobie gdybać. Co do mentolu, to chyba żartujesz - każdy kto przecina z mentolem i kamforą będzie miał problem z wysuszoną śluzówką bo tak działa mentol i kamfora...
-
The administrator has disabled public write access.

Re:Odp: Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18829

  • ziomoziomal
  • ziomoziomal's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 556
  • Thank you received: 54
  • Karma: 1000
W myśl nazwy tematu "Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady." Nie widzę nigdzie działu offtopic czy hydeparku. Nie traktuję tego jako luźnych gadek, wystarczy spojrzeć na historię postów, tyle stron porad blokuje możliwość istnienia tematu "luźnych gadek".

Takich badań jeszcze nie, ale zapewne brałeś udział w ankiecie nad którą pracował nasz forumowy kolega Jelcyn, jednak badania można nt., tabaki stworzyć.

Zażywaj, nikt Ci tego nie zakazuje. To jest internet, tutaj każdy jest podatny na wszechobecną krytykę, nie ma wyjątków. Także każde "gdybanie" prędzej czy później będzie skonfrontowane z rzeczywistością.

Dopóki nie przedstawisz badań opisujących wpływ kamfory i mentolu [w tabace] na śluzówkę nosa - nie uwierzę.
The administrator has disabled public write access.

Re:Odp: Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18830

  • Antagonista
  • Antagonista's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 1169
  • Thank you received: 73
  • Karma: 28
Skonfrontowane z rzeczywistością? A co, badania przeprowadzisz?

Oczywiste jest to, że mentol i kamfora męczą śluzówkę. Nie spotkałem się ze stwierdzeniem odwrotnym, więc jeżeli ktoś takowe stawia powinien czymś to poprzeć - choćby tym, że "u jego znajomych...".



...Nie robisz chyba aluzji do tego, że ktoś dał Ci minusa?
The administrator has disabled public write access.

Re:Odp: Problemy zdrowotne, szkodliwość - pytania, porady 5 years 1 month ago #18831

  • ziomoziomal
  • ziomoziomal's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 556
  • Thank you received: 54
  • Karma: 1000
Dobrze więc. Ja założę że tlen atmosferyczny nas zabija. Bang! Słucham Państwa.

Nie mam żadnych aluzji, nikogo nie wytykam palcami, po prostu nie znoszę kolportowania swoich fanaberii (nie bójmy się użyć takich słów) na forum opiniotwórczym.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.289 seconds
Powered by Kunena Forum